Lindas blogg

Tips och råd vid svinkoppor (impetigo)

 

Nu när det är dags för barnen att gå tillbaka till skolan så är det inte bara nerver och nya kunskaper som ligger framför oss. Med skolstarten kommer en hel del ovälkomna gäster. En av dem som Elis åkt på redan innan skolstarten är impetigo också känt som svinkoppor. Eftersom Elis har ganska så omfattande eksem som vi precis börjat få bukt med så trodde jag att det var ett recidiv av eksem eftersom utslagen började där hans problem varit som värst. När han helt plötligt började få oförklarliga, vätskande sår som dök upp under natten och som under dagen blev fler och fler så var jag nära panik och tänkte att nu har han blivit spetälsk och snart kommer kroppsdelar trilla av. Jag vet, som mamma är man alltid nära panic mode när det gäller barnen och efter konsultation med en läkare på mitt arbete så fick vi bekräftat att han inte alls var döende, utan hade impetigo.

 

Impetigo kan se väldigt hemskt och läskigt ut men är mycket vanligt bland barn mellan 1-5 år. Jag är inte läkare och lämnar därför beskrivning av symtomen till 1177:s hemsida, där beskriver dem symtomen enligt följande:

 

Det vanligaste är att svinkoppor brukar börja som en liten prick. Den blir sedan en blåsa med vätska, som blir en blåsa med var. Efterhand bildas en honungsfärgad skorpa på blåsan.

Ibland blir huden bara röd och glansig. Ibland blir det både röda fläckar och blåsor. Ofta bildas nya blåsor eller röda fläckar alldeles intill eller på andra ställen på kroppen. Utslagen kan klia och svida, men barn brukar inte känna sig särskilt sjuka av infektionen. Vanligast är att utslagen börjar i ansiktet men det kan börja var som helst.

 

Oftast bryter svinkoppor ut i samband med en förkylning, men svinkoppor kan också komma utan att du är förkyld. Bakterierna får lättare fäste i hud som är irriterad eller fuktig. Därför är det vanligt med svinkoppor runt näsa och mun när du är förkyld. Barn som har eksem får lättare svinkoppor eftersom huden är känslig och skör.

Det är ovanligt men ibland kan svinkoppor ge en svårare infektion, till exempel med feber.

De vanligaste bakterierna vid en infektion är streptokocker och stafylokocker. Det är vanligast att barn får svinkoppor, men det går att få svinkoppor i alla åldrar.

 

Kopporna smittar väldigt lätt via direktkontakt, så att använa engångshandskar är klokt när du hanterar smittade barn, som att smörja in huden, tvätta rent eller byta lakan.

 

 

 

Kan barnet gå i förskola eller skola?

Nej. Så länge såren är fuktiga så smittar dem och barnet måste vara hemma från förskola eller skola. Först när inga nya koppor kommer och de som finns är torra är det aktuellt att barnet kan gå tillbaka till skolan. Du har rätt att ta ut VAB för barn smittade med impetigo.

 

Försök begränsa smittan

  • Tvätta dina egna och barnets händer ofta med tvål och vatten. Undvik direktkontakt med utslagen. Om det ändå inträffar, tvätta händerna noga.
  • Både vuxna och barn ska använda engångshanddukar.
  • Byt kläder varje dag. Om utslagen sitter i ansiktet är det också bra att byta örngott dagligen. Tvätta kläder och sängkläder i minst 60 grader.
  • Försök att få barnet att undvika att klia eller ta på såren.
  • Klipp naglarna på barnet så är de lättare att hålla rena samtidigt som det gör det svårare att riva i såren.
  • Torka av dörrhandtag och allt annat som man tar i med händerna. Tvätta leksaker och gosedjur om det är möjligt.

 

Lindra och behandla

Svinkoppor kan både klia och göra ont och det är svårt för mindre barn att hantera. Du kan testa följande för att lindra symtomen för ditt barn och göra sjukdomstiden lättare.

  • Låt barnet ha mjuka kläder för att det ska skava så lite som möjligt på skinnet. Det kan vara lockande att låta barnet gå utan kläder, men tänk på att det smittar genom direktkontakt, så långa armar och långa ben är bäst ur den synvinkeln. Heltäckande kläder minskar även risken att barnet river upp såren när de kliar.
  • Täck över stora koppor. Elis fick oturligt nog ett kluster av koppor precis vid ljumskarna och toppen på låren vilket gjorde det väldigt obehagligt att gå och jag satte några plåster över det värsta området och det var en väldig lättnad för honom. Tänkt på att använda luddfria omslag så det inte fastnar ludd i kopporna.
  • Om ditt barn har väldiga problem och även feber bör du träffa en läkare som kan bedöma ifall antibiotika kan vara aktuellt. Heracillin är antibiotikan som oftast skrivs ut vid impetigo och denna ska tas en timme innan mat eller två timmar efter för bästa effekt.

Det finns en del huskurer som man kan testa om man tycker att det är ett alternativ,

 

Tea trea oil

  • Ta några droppar Tea trea olja (finns att köpa på hälskostaffärer och vissa apotek) och blanda med 1 matsked olivolja.
  • Badda mixen direkt på de påverkade områdena.
  • Låt verka 20 till 30 minuter, skölj sedan av med ljummet vatten.
  • Upprepa 2-3 gånger dagligen.

 

Äppelcidervinäger

På grund av sina antiseptiska och antibakteriella egenskaper kan appelcidervinäger hjälpa till att reducera infektionen i huden och hindrar huden från att få krustor.

  • Blanda 1 msk ÄCV med 5 dl ljummet vatten.
  • Badda direkt på det påverkade området.
  • Efter 15 minuter sköljer du av med ljummet vatten.
  • Upprepa 2 gånger dagligen för bästa resultat.

 

Zink creme med ringblomma

Läkaren som bedömde Elis tipsade, förutom antibiotikan som han fick, även om att smörja in kopporna med zink creme med ringblomma. Weleda säljer en som heter Calendula Nappy change cream. Jag smörjer in Elis när han sover för han upplever att det är obehgligt att smörja in sina sår och det fungerar jättebra.

 

Jag önskar er alla en härlig skolstart utan objudna gäster. 😉

 

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats